De putsar fönster på 25 000 svenska villor – vägen framåt är glasklar

Riktiga anställningar och tydligt fokus på arbetsmiljön är bara en del av det välsmorda moderna företag som Eriks fönsterputs är idag. När fönsterputsarna dyker upp i villakvarteret ska de synas och inte väcka något tvivel. ”Fler företag kan putsa lika rent, för oss handlar det om att vara branschledande inom alla områden”, säger vd Torbjörn Malmqvist.

Torbjörn Malmqvist började som fönsterputsare i det som då var ett litet lokalt företag. Idag är Eriks fönsterputs Sveriges ledande företag för fönsterputsning åt privatpersoner och han har blivit vd.

De har gått igenom en 20 år lång resa. Från det lilla enmansföretag som Erik Telford startade i Höganäs 1997, som en pionjär inom fönsterputsning. Till dagens verksamhet som Sveriges största företag på putsning åt privatpersoner, med en omsättning på 65 miljoner kronor och drygt 90 anställda.

– När jag kom in 2011 så var det redan ett förhållandevis stort företag i sammanhanget, men ändå långt från idag. Vi omsatte 10 miljoner kronor och hade 16 anställda. Då hade rutavdraget börjat ta fart och sedan dess har marknaden mognat. Vi har en ny generation som är mer van vid att köpa tjänster i hemmet för att spara tid i vardagen. Något som även de över 55 har börjat vänja sig vid, säger Daniel Telford, idag huvudägare till Eriks fönsterputs och son till Erik som gick bort 2016.

De var först med att erbjuda villa- och radhusägare löpande abonnemang på fönsterputsning utvändigt. En modell som var och är grunden i hela verksamheten, och som har spridit sig i branschen.

Allt styrs digitalt

Samtidigt har det varit en utmaning för Eriks fönsterputs att tvätta bort bilden av en oseriös bransch med svartjobb, risktaganden och arbetsskador. Och strategin är uttalad. De ska inte bara vara Sveriges största nischade företag när det gäller fönsterputsning på villor och radhus – utan också de som sticker ut genom att leda utvecklingen på alla plan.

– En viktig sak är att ligga digitalt i framkant för att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för kunden. Därför har vi utvecklat ett eget affärssystem som är väldigt detaljerat. Du kan ta bort, välja till och anpassa hur du vill ha din fönsterputsning och nytt för i år är att vi tagit fram mina sidor och även en mobilapp, säger Adrian Wallenholm som är vice vd.

I sin iPad har fönsterputsaren tillgång till all information. Det kan till exempel vara om fönstren på ovanvåningen också ska putsas eller om en grind är låst och måste öppnas.

– Det är inte priset som är det avgörande, utan sakerna runtomkring. Och då framför allt att vi levererar en helhetstjänst med regelbunden fönsterputsning som sköter sig själv, säger vd Torbjörn Malmqvist.

”Vi kommer alltid att vara i rörelse och växa”, säger Daniel Telford som är huvudägare idag.

Bara professionella fönsterputsare

Lika betydelsefullt är det att fönsterputsarna har schyssta arbetsförhållanden – något som inte alltid förknippas med branschen.

– Kollektivavtal och försäkringar är en självklarhet för oss. Alla ska känna sig trygga och ha en lön som går att leva på. Vi har en bas som gör att vi kan ha fast anställd personal med sysselsättning året runt, säger Daniel Telford.

Och när någon av de 80 fönsterputsarna dyker upp i villakvarteret med sina stegar ska ingen behöva fundera på vilka de är. Därför bär alla en turkos jacka eller tröja med Eriks namn och logotyp och kör profilerade bilar – vilket är en tydlig signal. Alla anställda har även en ID06-legitimation.

– Vi profilerade de vita skåpbilarna och bytte ut de svarta tröjorna eftersom vi jobbar i en förtroendebransch, det ska inte råda något tvivel om vilka vi är när vi är ute. När vi är klara skickar vi ett sms till kunden och talar om att vi varit där, säger Daniel Telford.

Profilkläderna med enhetlig färg och logotyp betyder mycket för trovärdigheten och förtroendet då Eriks fönsterputsare är ute och jobbar.

Eriks fönsterputs växer hela tiden och är stolta över att skapa nya jobb i ett yrke där det inte krävs någon formell utbildning. Under två månaders internutbildning får den nyanställde lära sig grunderna i yrket, men att bli fullärd kan ta upp emot ett år. Det handlar om att nöta in teknik, snabbhet och kvalitet. Men en lika viktigt del i utbildningen handlar om arbetsmiljö, säkerhet, logistiksystem och kundbemötande.

– Arbetet innebär ett risktagande med klättring på stegar och fönsterputsaren måste kunna göra en riskbedömning. Det är också skälet till att de alltid arbetar i team. Vår personal får även en HLR-utbildning och har faktiskt kunnat rädda liv när de har varit ute, säger Torbjörn Malmqvist.

I arbetet som fönsterputsare är säkerhetstänket är viktigt. Rasmus Paulsson och hans kolleger tar inga risker.

Vad krävs för att bli fönsterputsare?

– Sunt förnuft, körkort och att man varken har höjdskräck, betalningsanmärkningar eller finns med i belastningsregistret – eftersom förtroendet är oerhört viktigt för oss. För rätt personer finns här ett bra arbete med möjlighet till en god inkomst, säger Daniel Telford.

Bilden av den ensamma fönsterputsaren med spannen på bilens dragkrok är långt ifrån Eriks fönsterputs idag. 2014 blev de utsedda till gasellföretag av Dagens Industri, som ett av Sverige snabbast växande företag, och samma år fick de utmärkelsen Årets företag i Höganäs.

Höganäs är fortfarande basen, där finns huvudkontoret i moderna lokaler och det är den ort där Eriks fönsterputs har förhållandevis flest kunder – de putsar ungefär en femtedel av alla villor och radhus i kommunen.

38 bilar utgår varje dag från någon av depåerna, bland annat den vid huvudkontoret i Höganäs.

Samtidigt finns Eriks fönsterputs nu i stora delar av södra och västra Sverige upp till Göteborg, de växer ständigt och tänker inte slå av på takten.

– Vi kommer alltid att vara i rörelse och växa. Om vi blev mätta och belåtna så skulle vi inte klara oss länge till. Vi kommer att hitta nya orter och skapa fler arbetstillfällen i södra Sverige, och självklart finns en dröm att nå hela vägen upp till Stockholm, säger Daniel Telford.

Artikel producerad av Bonnier News

Vill du ha hjälp med fönsterputsningen?