Så putsar du fönster – utan ränder

En skvätt diskmedel i vattnet, rätt teknik och några få redskap. Det behöver inte vara svårt att putsa sina fönster och släppa in solen. Och det utan fula ränder på glaset. Så här gör du – steg för steg.

Elisabeth Jakobsson hade inte putsat många fönster tidigare. Nu är hon fullfjädrat proffs hos Eriks fönsterputs.

–Att lära sig putstekniken går ganska snabbt. Det som tar tid är att få upp tempot, säger Elisabeth Jakobsson.

För ett halvår sedan började hon som professionell fönsterputsare hos Eriks fönsterputs. Här lär hon ut sina enkla knep för att få skinande rutor, de fungerar även för den som är mindre van.

Det här behöver du

  • En hink vatten med lite diskmedel i
  • En pälssvabb
  • En fönsterskrapa med gummi av god kvalitet
  • En mjuk och luddfri trasa

1. Vattnet

Häll upp ljummet vatten i en hink, och tillsätt diskmedel så det skummar lite.

Det är ingen fara om vattnet kallnar. Det är tvärtom bra på sommaren när fönstret är varmt för då dunstar vätskan inte bort så snabbt.

2. Pälssvabben

Doppa svabben i vattnet så den blir ordentligt våt och låt den glida över hela rutan så smutsen löses upp. Fågelskit till exempel kan sitta hårt, men det brukar gå bort om man gnider lite extra med svabben på fläcken.

3. Torka

Torka torrt i överkanten på fönstret så det inte rinner.

4. Fönsterskrapan

Nu ska det gå snabbt så vattnet på rutan inte hinner torka. Ta fönsterskrapan och börja uppe i ena hörnet, vrid handleden och svep den i en rörelse tvärs över fönstret och sen uppifrån och ner med några centimeters överlappning – utan att släppa!

Hemligheten – för att slippa de retliga ränderna – är att inte släppa skrapan utan fullfölja hela putsningen i ett svep. Lite som när man skriver skrivstil!

Och du ska inte trycka skrapan hårt mot fönstret, håll bara lätt, för det mesta av jobbet har du redan gjort med pälssvabben.

En fönsterputsare på Eriks fönsterputs med blå jacka putsar fönster utvändigt på ett hus med vit fasad och gråa fönsterkarmar.

5. Torka igen

Ta trasan igen och torka alla kanter, avsluta i nederkanten på fönstret.

Var noga med att även rengöra och torka av fönsterbleck och bågar, det gör ett mycket renare och snyggare intryck.

Artikel producerad av Bonnier News

Vill du ha hjälp med fönsterputsningen?