Sant och falskt om fönsterputsning

Få saker har så synlig effekt som en fönsterputsning när vi vill njuta av solen genom fönsterna. Men hur gör man? Metoderna är många och alla har sin åsikt. Här delar ett riktigt proffs med sig av sina kunskaper. Vad funkar bäst – och vad funkar inte alls?

Det är nu vi vaknar till och vill ha in ljuset. Solen ska lyser in genom fönstren och det spelar ingen roll hur mycket man har städat, om rutorna sedan är smutsiga.

En del anlitar fönsterputsare medan andra väljer att putsa själv. Hur man putsar diskuteras ofta livligt över häcken grannar emellan.

– När vi flyttade in i vårt villaområde var det nog det vanligaste samtalsämnet, efter vädret. Alla har sitt eget sätt att putsa fönster på. Jag har provat alla metoder och det finns för- och nackdelar med de flesta, säger Torbjörn Malmqvist.

Om någon vet vad som funkar så är det han – Torbjörn Malmqvist började arbeta som fönsterputsare för över 20 år sedan och är idag Logistik och utbildningsansvarig på Eriks fönsterputs. Här reder han ut vad som är myt och vad som är sanning när det gäller fönsterputsningsmetoder. Och så får du den magiska koden för rena fönster.

Torbjörn Malmqvist, Logistik och utbildningsansvarig

4 myter om fönsterputsning

1 . Det går inte att putsa i solsken

Jodå, det går visst. Men du måste vara lite snabbare eftersom rutan torkar fortare och använda extra mycket vatten. Skiner solen så kan du ju alltid börja med att ta fönstren på skuggsidan.

2. Tidningspapper är bäst att eftertorka med

Det här är en riktigt gammal myt som lever kvar från den tiden man hade annat papper i tidningarna och saknade dagens redskap. Om du tittar på gamla fönster kan du ibland se repor i cirklar. Som regel kommer de från tidningspapper eller handdukar. En solig dag ser du hur grimmigt fönstret är… det blir inte så bra.

3. Fönsterspray eller ammoniak krävs för att det ska bli rent

Ammoniak är en stark produkt som man måste kunna hantera, vid fel användning kan det påverka ens hälsa, skada fönsterkarmar eller ta död på blommorna under fönstret. Så undvik det! Fönsterputsmedel kan du behöva ta till när någon har rökt inomhus och röken satt sig på rutorna. Spraya glaset och vänta lite, sen kan du putsa som vanligt.

Och här kommer den magiska koden för rena fönster – som är den enklaste man kan tänka sig: Det enda du normalt behöver är en hink vatten med lite diskmedel, en pälssvabb och en gummiraka av bra kvalitet som inte är för stor, 30 centimeter är lagom. Och sen en trasa att torka torrt med.

4. Man kan inte putsa i minusgrader

Vinterväder är ingen ursäkt för att låta bli att putsa. Tricket är att slå i lite spolarvätska eller T-röd i vattnet så att det inte fryser på fönstren om det är flera minusgrader. Vi putsar fönster i alla väder, bortsett från när det blåser hårt och är en säkerhetsrisk.


Såhär putsar du dina fönster

Nu kommer vi till själva hantverket, som de professionella fönsterputsarna övat upp till en konst.

1. Gör i ordning en hink med ljummet vatten och lite diskmedel – mycket vatten minskar risken för repor på glaset om dina fönster är väldigt smutsiga.

2. Svabba in glaset och dra sedan gummirakan uppifrån och ner.

3. Torka av kanterna på rakan och gör samma sak igen, uppifrån och ner lite omlott. Var noga med att skölja pälssvabben ofta. När du blivit varm i kläderna kan du göra som proffset och testa att putsa glaset i en enda rörelse.

4. Torka därefter fönstrets kanter med en luddfri handduk.

5. Torka även fönsterbleck och bågar för att få ett renare intryck.

En hink, lite diskmedel, en pälssvabb och en gummiraka av bra kvalité är vad som behövs – sen gör tekniken resten


Artikel producerad av Bonnier News

Vill du ha hjälp med fönsterputsningen?