Fönsterputs, 5 vanliga missar och hur du undviker dem 

Fönsterputsens fallgropar: 5 vanliga misstag att undvika

Våren börjar ta fart och solens strålar smyger sig in genom våra fönster – det är en underbar känsla. Dock blir det allt tydligare att våra fönster har hunnit samla på sig en massa smuts och orenheter. Rena och snygga fönster kräver underhållning. Om du har rätt teknik vid fönsterputs är det som en dans på rosor, men fel teknik kan resultera i att dina fönster inte blir helt rena, eller till och med skadade. Vi har samlat några av de vanligaste missarna vid fönsterputs. Genom att undvika dessa missar kan du få dina fönster att skina och uppnå ett strålande resultat. 

Bildtext: Här rengörs fönstren ordentligt med en gummisvabb och därefter använder fönsterputsarna en gummiskarapa som ger en fint resultat utan ränder.

Att komma hem till rena fönster är en skön känsla, men att välja vem som ska putsa dina fönster kan vara svårare. Utbudet av företag som erbjuder fönsterputsning är stort. Därför kan det vara bra att fundera på vad du vill få ut av putsningen. Både utifrån dina behov – men också så du vet att det är ett schysst företag som du anlitar.

Du putsar bara utvändigt

Många associerar fönsterputs till utvändig fönsterputs, men det är minst lika viktigt att putsa fönsterna invändigt för att uppnå ett bra resultat. Insidan av dina fönster blir också smutsiga efter ett tag. Vi rekommenderar att du putsar insidan av dina fönster 2-3 gånger om året, eller vid behov. Utsidan däremot, bör putsas oftare. 

Du använder fönsterspray eller ammoniak

Det finns flera alternativ av fönsterputsmedel på marknaden idag. Därav kan det vara svårt att veta vilket alternativ som är bäst, och vilket alternativ som passar just dina fönster. Fönsterspray har blivit allt vanligare att använda sig av – men med det uppnår man inte ett långvarigt resultat. Ammoniak är en väldigt stark produkt som många likställer med det mest effektiva. Ammoniak är en frätande produkt, och det gäller att använda det på rätt sätt för att inte skada dina fönster, eller dig själv. 

Så vad ska du använda dig av? Vi rekommenderar att du putsar dina fönster kontinuerligt, med någonting mildare än ammoniak – nämligen med lite vatten, diskmedel, en pälssvabb och en gummiskrapa. 

Du använder fel redskap

Precis som att det finns ett flertal alternativ av fönsterputsmedel, finns det också många olika redskap för fönsterputs på marknaden idag. Vilka redskap du använder dig av är minst lika viktigt som vilket fönsterputsmedel du väljer. 

Om du vill uppnå bra resultat rekommenderar vi att du investerar i en bra gummiskrapa. Det finns många billiga skrapor idag, och vilken skrapa du väljer kommer att påverka resultatet en hel del. Det kan även vara bra att byta ut sin gummiskrapa då och då, beroende på hur ofta du putsar dina fönster. 

Läs mer om fönsterputs

Vill du ha hjälp med fönsterputsningen?