Fördelar med regelbunden fönsterputsning

Förutom rena och fina fönster som ger en klar utsikt så finns även andra aspekter som gör att det är bra med regelbunden fönsterputsning. Visst är det en härlig känsla med nyputsade fönster, men varför är det egentligen bra att putsa dina fönster regelbundet? 

Fönster är ett känsligt material som utsätts för både vind och smuts året runt, detta är i sig ingenting som orsakar några skador på kort sikt, det är bara grannens hem som helt enkelt inte syns lika tydligt. 

Men vad kan hända på lång sikt? 

Jo, när smutsen lägger sig på fönstren och får sitta där under en längre tid så kan det uppstå permanenta fläckar som kan bli svårt att få bort med en fönsterputsning. Genom regelbunden fönsterputsning motverkar det att smutsen etsar sig fast på dina fönster och det kommer också få ditt hem att kännas både renare och ljusare då rena fönster maximerar ljusinsläppet, ett rent och nystädat hem kan alltså fortfarande upplevas som ostädat om inte fönstren är rena. 

När det kommer till invändig fönsterputsning så tar det något längre tid för fönstren att bli smutsiga eftersom insidan av fönstret inte utsätts för lika stor påfrestning som utsidan. Det man däremot kanske inte tänker på är att insidan av fönstren drar till sig mycket damm vilket leder till att utsikten blir grumlig. Det kan då bli svårt att se skillnaden på fönstret även om fönstret är rent på utsidan, därför är det en bra idé att kombinera invändig fönsterputsning med utvändig putsning för att få ett så skinande rent resultat som möjligt. Det kommer göra en stor skillnad på helheten och om båda sidorna av fönstret är rena. 

Hur ofta rekommenderar vi fönsterputs? 

Det är svårt att säga vad som passar just dina fönster då det är en del olika faktorer som påverkar just ditt behov såsom till exempel var du bor, omgivande miljö och väderförhållande. Behovet ökar ofta för de som bor nära en trafikerad väg, vid ett byggindustriområde eller nära havet då grus, byggdamm och salt kan blåsa upp och lägga sig fönstren. 

Generellt sett är det lagom med utvändig fönsterputsning var 6e-7e vecka vilket också är den vanligaste frekvensen våra kunder väljer att få putsat. Fönstren hinner då inte bli särskilt smutsiga från den ena putsningen till den andra, denna frekvensen är endast en rekommendation och kan givetvis variera. När det kommer till invändig fönsterputsning brukar det vara lagom att putsa minst två gånger per år för att se till att båda sidorna av fönstren blir rena. En del barnfamiljer väljer att putsa invändigt oftare än så eftersom det snabbt kan bli små handavtryck på insidan, likaså för de som har husdjur som gärna lägger nosen mot fönstret.

Vid delbara fönster är det en god idé att även putsa mellan fönstren i samband med den invändiga fönsterputsningen, det gör ofta väldigt stor skillnad på resultatet eftersom smutsen tar sig in och lägger sig mellan glasen. 

Med bra verktyg, rengöringsmedel och regelbunden fönsterputsning får du njuta av en skinande utsikt, året runt. 

Läs gärna vår artikel ”Få tid till annat, boka fönsterputsabonnemang hos oss” för lära dig mer om varför vi rekommenderar regelbunden fönsterputsning.

Upptäck fler artiklar om fönsterputs

Vill du ha hjälp med fönsterputsningen?