Fönsterputsning för uterum: Experttipsen för rena fönster

Att putsa uterum eller större glaspartier kan vara en utmaning. För att hjälpa dig att uppnå en professionell och skinande ren finish har vi samlat några experttips som kommer att göra fönsterputsningen till en enkel och effektiv process.

I denna artikel kommer vi att dela med oss av våra bästa råd och tekniker som underlättar vid putsning av stora glaspartier som ofta finns i uterum. Genom att använda rätt utrustning och följa våra tips kommer du snart kunna njuta av rena fönster som ger dig en fantastisk utsikt och maximalt ljusinsläpp.

Innan du börjar putsa dina glaspartier i uterummet är det viktigt att du har rätt utrustning till hands.

  1. Fönsterputsrengöring: Det du behöver är en enkel blandning med vatten och diskmedel. Det ger ett rent och fint resultat utan att fönstren blir flammiga.
  2. Pälssvabb: Använd en pälssvabb eller en mjuk svamp för att applicera fönsterputsrengöringen på fönstren för att ta bort smuts och fläckar. Undvik att använda grova material som kan skada glaset.
  3. En gummiskrapa: Vi rekommenderar att använda en gummiskrapa för att få bort vattnet på fönstren. Se till att bladet är rent och i gott skick för att undvika ränder på fönstret.
  4. En stegpall: Beroende på höjden av fönstren kan det vara nödvändigt med en stegpall för att nå upp till dem på ett säkert sätt.
  1. Förlängningsskaft för lättare åtkomst: Ibland kan det vara svårt att komma åt ordentligt även om en pall används, speciellt om till exempel glaspartierna i uterummet går upp i nock, då är det oftast lättare att använda sig av ett förlängningsskaft.

Dela upp glaspartierna för en effektiv rengöring

Här är några tips för att göra det enklare för dig att putsa glaspartierna på ditt uterum:

  1. Dela upp i sektioner: Ett bra tips för att förenkla fönsterputsningen vid stora partier är att dela upp dem i mindre sektioner. Rengör en sektion åt gången för att undvika att fönsterputsrengöringen hinner torka på fönstret.
  2. Använd horisontella svep: För att undvika att få ränder på stora fönsterpartier, använd horisontella svep med din gummiskrapa. Försök fullfölja sektionen i ett svep utan att släppa gummiskrapan. Det kan vara svårt till en början, men övning ger färdighet.
  1. Torka av kanterna: När du har använt gummiskrapan, se till att torka av kanterna på fönstret noggrant med en ren trasa för att få bort eventuella droppar och få en perfekt finish.

Att tänka på vid varmare och kallare temperaturer:

Upplever du att du inte får ett resultat utan ränder vid putsning i högre temperaturer eller när solen står på? 

Knepet är att ta mer vatten än vanligt och vara lite extra snabb att svepa med gummiskrapan för att få bort vattnet. Tar du för lite vatten med fönsterputsrengöringen så kommer det torka väldigt snabbt i solen vilket kan ge märken och tråkiga ränder på fönstret. När det kommer till att putsa glaspartier på vintern så kan även det vara en utmaning då det finns en risk att vattnet fryser. Det är en god idé att använda varmt vatten eller frostskyddsmedel för att motverka det.  

För ett extra fint helhetsresultat:

Vill du uppnå ett professionellt resultat rekommenderar vi även att torka av kanter och ramar runt glaspartierna. Använd en ren trasa för att torka bort eventuella droppar och smuts som kan ha samlats runt fönstren. 

Skapa en underhållsplan för långvarig glans

Vi rekommenderar att du använder dig av en regelbunden underhållsplan för att hålla dina uterumsfönster i toppskick. Genom att regelbundet putsa dina fönster och ta bort smuts och fläckar kommer du att kunna njuta av kristallklara fönster året runt.

Vi vet att det är många steg att följa för att uppnå ett fint resultat och ibland kan det vara svårt att få tiden att räcka till. Vill du istället få mer tid till annat? Anlita oss och låt våra experter hjälpa dig med fönsterputsningen.


Upptäck fler artiklar om fönsterputs


Vill du ha hjälp med fönsterputsningen?